pühapäev, 11. november 2012

Maroko-pärane kana-aprikoosi tagine või pigem sellest inspireeritud hautis

Taaskordne postitus teemal rahvusköögid - kõige viimase labori jaoks pidime otsima ise retsepti selle rahvusköögi varamust, mille kohta tegime ka ettekande. Minu teema oli Maroko ja nii otsustasingi valmistada seal väga levinud tagine'ist inspireeritud roa. Tagine hääldub [taži:n] ja teine kirjapilt on tajine. Päris tagine'i ei saanud ma teha, kuna mul ei olnud õiget küpsetusnõud - nii pidin leppima tavaliste pottide-pannidega ja lootma, et vähemalt kasutatud toorained ja vürtsid on pisut lõunamaisema mekiga. Ja olidki.

Aga enne veel pilt päris tagine-nõust, mille järgi ongi selles valmistatud road nimetatud. Tegu on savist aluskausiga, mille peale käib koonusjas savist kaas, mille ülemises otsas on laiem osa, mis ei lähe kuumaks ja kust saab kaant kergitada roa valmiduse kontrollimiseks. Nõu mõte on selles, et kogu aurustunud vedelik nõrgub kondensveena mööda kaane seinu tagasi toidu sisse - toit jääb mahlane ja seda saab pikalt hautada, samas jäävad köögiviljadele alles aroomid. Nõu on eriti kasulik sidekoerikkamate lihatükkide hautamisel, mis peab olema pikaajalisem ja toimuma nõrgemal kuumusel. Marokos näiteks kasutatakse tagine'ides tihti lambaliha, aga ka kiiremini valmivat kana ja lihapalle. Savist tagine'iga valmistatakse toitu elaval tulel - meie kodudes saaks kasutada näiteks gaasipliidi leeki või panna tagine puuküttega ahju. Liha üldiselt ei pruunistata enne hautamist - kui seda üldse tehakse, siis alles pärast. Valminud hautise võib viia lauda koos vormiga ja see serveeritakse tihti kuskussiga. Toitudesse lisatakse Marokos tihti kuivatatud puuvilju nagu aprikoose ja ploome ning kasutatakse palju vürtse ja ka tšillipipart. Serveerimisel lisatakse näiteks värsket koriandrit. Pildid on internetist.


Mina valisin vastavalt võimalusele aprikoosi-kana-tagine'i kuskussiga. Kui kana oli magus-vürtsikas, siis kuskuss oli hapukas ja soolakas. Minu jaoks sai kooslus ideaalne.

1 portsjon
Toorained:
20 g taluvõi
10 g toiduõli
1 g värske rosmariin
10 g ingverijuur
30 g sibul
150 g kana kintsuliha
50 g kuivatatud aprikoos
20 g vedel mesi
100 g omas mahlas ploomtomatid
5 g värske koriander
5 g tšillipipar värske
1 kaneelipulk
sool, pipar

50 g kuskuss
sidrun
oliiviõli
sool, pipar


Valmistamine:
1 Valmistada kaste: Sulatada või koos õliga kastrulis. Hakkida sibul, tšilli ja ingver peeneks ja kuumutada potis. Hakkida rosmariinilehed ja lisada potti. Hautada 5-7 minutit, kuni sibul on pehme. Siis lisada aprikoosid ja mesi ning segada läbi. Lõpuks lisada veel rosmariinivars ja kaneelikoor
2. Pruunistada pannil kanaliha ja maitsestada soola ning pipraga.
3. Lisada kastmele pruunistatud kanaliha ja ploomtomatid koos mahlaga ning segada läbi. Vajadusel lisada vett, et aprikoosid oleksid kastmega kaetud. Hautada tasasel tulel ligi 45 minutit.
4. Valmistada kuskuss: panna kuskuss kaussi ja lisada sellele oliiviõli ning poole sidruni mahl, soola ja pipart. Kallata segule peale keev vesi nii, et kus-kuss on kaetud ja katta toidukilega 10 minutiks. Valmis kuskussi võib kahvliga õhulisemaks segada.
5. Serveerida tagine kuskussi ja hakitud koriandriga.

0 kommentaar(i):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KK10 köögis   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP