neljapäev, 1. detsember 2011

Idud, mungoa idud

kuna saime koduseks ülesandeks idandada vabal valikul seemneid, teri, ube, herneid, nende kõigi segusid või kuidas kellegi süda ihaldas, siis kirjutan ka siia tulemustest. piltidel on minu mungoa idud in action ehk purgis idanemas ja õpetaja Õnnela nisuidud juba serveeritult.



mungoa idude saamine võtab kolm päeva, neljanda päeva hommikul saab süüa.

1. päev - pesta 1 dl ube ja panna need ööseks likku.

2. päev - võtta hommikul 1 l purk, tükk marlit ja kummirõngas. kurnata oad ära sõelal ja sortida välja need terad, mis ei ole paisunud ehk on pisikesed ja kõvad veel. siis panna oad purki ja purgile kaaneks marli, mille saab kinnitada kummirõngaga. loputada oad toasooja veega ja pöörata purk tagurpidi ning asetada nii kuhugi pimedasse kapinurka veidi viltuselt, et veel purki jäänud vedelik saaks välja niriseda ja samas saaksid oad õhku. õhtul loputada ube uuesti toasooja veega ja panna tagasi kappi tagurpidi ja pisut viltuselt.

3. päev - nüüd on juba väikesed idud arenenud. loputada taas kaks korda päevas ja järgmine hommik peaksid idud olema juba söömiseks piisavalt suured. tarbida ära 6 päeva jooksul. säilitada võib karbiga külmkapis näiteks.

idude meelespea:
- idusid tuleb paar korda päevas loputada, et need saaksid niiskust ja samas ei läheks hallitama

- idandamispurgi võiks enne idandamist keeva veega steriliseerida

- osad idud vajavad idanemiseks pimedat kohta - näiteks mungoa idud

- lisaks niiskusele vajavad idanevad seemned ka piisavalt õhku

- parimaiks peetakse kolme päeva vanuseid idusid

- idudel peab olema piisavalt ruumi kasvada - 1 dl mungoa idudest saab peaaegu liitrise purgi täie idusid

0 kommentaar(i):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KK10 köögis   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP