neljapäev, 1. detsember 2011

Saiataigen

26 saiakest
Taigen:
5 dl piima
50 g pärmi või kuivpärmi vastavalt pakendil toodud juhistele
15 g soola
2 dl suhkrut
1 spl peenestatud kardemoni
13-15 dl nisujahu
200 g võid

Määrimiseks:
1 muna

Pinnale:
pärlsuhkrut, manldilaaste jne

Valmistamine:
1. Saiataigna valmistamisel peavad kõik ained olema käesoojad. Külmad ained jahutavad taignavedelikku ja kerkimine aeglustub.
2. Kui kasutad värsket pärmi, soojenda piim käesoojaks (+37 kraadi). Kuivpärmi kasutamisel tee piim veidi soojemaks, umbes 42 kraadi C.
3. Lahusta pärm piimas. Kuivpärmi kasutamisel sega see enne taignale lisamist vähese koguse jahuga.
4. Lisa sool, suhkur ja kardemon.
5. Sega juurde natuke enam kui pool jahukogusest (umbes 8 dl). Klopi kissellisarnast segu veidi aega, niimoodustub taignasse rohkem sideainet.
6. Lisa pidevalt sõtkudes jahu, nii et alles jääb 1-2 dl jahu, mis tuleb sõtkuda taigna hulka peale rasvaine lisamist.
7. Sulata või ja lisa see taigna hulka. Jätka sõtkumist, kuni see on suuremas osas taignaga segunenud.
8. Lisa nüüd vähehaaval viimane osa jahu, kuna täpset jahukogust on retseptis raske määratleda, see sõltub jahu niiskusesisaldusest. Väikesaiade taigen võib olla pehmem, suure saia vormimiseks veidi tihedam. Sõtku taignat nii kaua, kuni see kausi küljest lahti lööb.


Keegi ei suutnud taignast näppe eemal hoida, kuna see sai lihtsalt niivõrd maitsev
9. Kata taignakauss paksu rätiga või toidukilega ja aseta sooja kohta kerkima. Taigen kerkib kiiremini kui asetad kausi sooja vette.
10. Jäta taigen kerkima seniks kuni selle maht on peaaegu kahekordistunud.
11. Hõõru kerkinud taignast õhumullid välja, nii tuleb sai ühtlasema struktuuriga.
12. Vormi taignast saiad. Pane väikesaiad ja suured pätsid kerkima erinevatele ahjuplaatidele, kuna nende küpsetustemperatuurid ja -ajad on erinevad.


13. Kata küpsetised rätiga või toidukilega. Jäta sooja kohta kerkima, kuni on mõõtmelt pea kahekordistunud.
14. Määri saiad munaga. Kui soovid, et saiade pind oleks eriti läikiv ja kaunivärviline, määri neid ainult munakollasega.
15. Puista pinnale pärlsuhkrut või mandliilaaste või nende segu (võib katta sellega millega hing ihkab).


16. Küpseta väikesaia suurusest sõltuvalt 15-20 minutit 180 kraadi juures (konvektsioonahjus), kodus tehes umbes 200-210 kraadi C juures. Suuri saiapätse peaks küpsetama 20-25 minutit 200 kraadi juures. Kui saiapätside pind küpsemise lõppjärgus liialt pruunistub, kata need fooliumiga.

Said ühed mõnusad saiakesed. Neid võib ise maitsestada maitse järgi: lisada kaneeli, vanillisuhkrut jne. Võib ka taigna hulka segada rosinaid, šokolaaditükke, kuivatatud ploome vms. Laske isul ennast juhtida ja tulemus tuleb suurepärane (ärge muidugi ülepingutage). Mõnusat saiakeste küpsetamist!

0 kommentaar(i):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KK10 köögis   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP