pühapäev, 5. juuni 2011

Köögiviljapitsa



1 pitsa

toorained:
65 ml käesoe vesi
13 g presspärm
50 g graham-jahu ehk täistera nisujahu
75 g nisujahu 550
10 g Extra Virgin oliiviõli
sool
suhkur
pitsamaitseaine või vahemere ürdisegu

kate:
50 g purustatud tomatid
150 g mozzarella
20 g sibul
10 g küüslauk
pune

60 g tsukiini
35 g šampinjonid
60 g tomat
50 g paprika

10 g palsamiäädikas
tüümian
20 g oliiviõli
must pipar
sool
10 g küüslauk

valmistamine:
1. valmistada pitsataigen ja tomatikaste - õpetuse leiab siit.
2. valmistada marinaad köögiviljadele: segada omavahel oliiviõli, balsamico, tüümian, must pipar ja sool. koorida küüslauk ning pressida see küüslaugupressi abil marinaadi sekka. segada.
4. pesta ja viilutada tsukiini, tomat ning paprika, puhastada ja viilutada šampinjonid. tsukiini, tomat ning paprika valada üle marinaadiga ning lasta 15 minutit tõmmata.
5. kui taigen on kerkinud, tõsta see natukese jahuga ülepuistatud lauale või otse küpsetuspaberile ning sõrmedega ketta kujuliseks vajutada, kuni taigen on umbes 3 mm paksune - rullides ei tule nii õhuline.
6. katta pitsaketas järgmiselt: pintseldada kergel oliiviõliga, katta tomatikastmega, siis laotada pitsale riivjuust (või veel parem - õhukeselt viilutatud mozzarella) ning juustu peale marineeritud köögiviljad ja šampinjoniviilud.
7. kuumutada ahi 250 kraadini ning küpsetada 7-10 minutit, kuni juust on sulanud ja mullitab.

nb! tegelikult ei tükeldata itaalias pitsa peale asju nii väikeseks kui pildil näha, vaid need jäetakse üpris suuretükilisteks ning neid ei tule isegi hoolikalt ja ühtlaselt taignakettale laotada.

Pizza margherita




1 pitsa
toorained:
65 ml käesoe vesi
13 g presspärm
50 g graham-jahu ehk täistera nisujahu
75 g nisujahu 550
10 g Extra Virgin oliiviõli
sool
suhkur
pitsamaitseaine või vahemere ürdisegu

kate:
50 g purustatud tomatid
150 g mozzarella
20 g sibul
10 g küüslauk
pune
värske basiilik
10 g Extra Virgin oliiviõli
must pipar
suhkur
sool

valmistamine:
1. valmista pitsataigen: pärm lahustada käesoojas vees suhkru ja soolaga. lisada nisujahu ja graham-jahu ning sõtkuda kergelt läbi. lisada taignasse lusikatäis pitsamaitseainet või vahemere ürdisegu. lisada oliiviõli ja sõtkuda 6-7 minutit, kuni tainas lööb käe küljest lahti. katta rätiga ja lasta soojas kohas kahekordseks kerkida, umbes 45-60 minutit, olenevalt temperatuurist ja muudest teguritest.
2. samal ajal kui taigen kerkib, valmistada pitsale tomatikaste: koorida sibul ja küüslauk ning hakkida peeneks. kuumutada pannil paar supilusikatäit õli, praadida sibul klaasjaks. lisada küüslauk, purustatud tomatid, pune, pipar, sool ja suhkur. hautada, kuni kaste pakseneb (6-8 minutit). tomatikaste võiks olla üsna intensiivse maitsega.
3. viilutada mozzarella võimalikult õhukeseks ning rebida basiilikutaimest umbes 10 lehte.
4. kui taigen on kerkinud, tõsta see natukese jahuga ülepuistatud lauale või otse küpsetuspaberile ning vajutada sõrmedega kettakujuliseks, kuni see on umbes 3 mm paksune - rullides ei jää pitsapõhi nii õhuline.
5. katta pitsaketas järgmiselt: pintseldada kergelt oliiviõliga, katta tomatikastmega, siis laotada pitsale mozzarellaviilud ning viimasena basiilikulehed.
6. kuumutada ahi 250 kraadini ning küpsetada 7-10 minutit, kuni juust on sulanud ja mullitab.

retsept on mugandatud, algallikas on siin

neljapäev, 21. aprill 2011

Piprašokolaadikorvike kirsikreemiga

8 suupistet
Korvike:
100 g tumedat šokolaadi
must jahvatatud pipar

Täidis:
150 g külmutatud kirsse
60 g punast veini
1 munakollane
20 g suhkrut
30 g piima
40 g 35% rõõska koort
1,5 g želatiini
9 g vett
kaneel, suhkur

Valmistamine:
1. Sulata šokolaad ja maitsesta pipraga. Määri trühvlivormid kokku šokolaadiga. Pane külmikusse jahtuma. Kata trühvlivorme kolm korda, et jääks kindel korvike.
2. Keeda kirsid punases veinis tasasel tulel nii kaua kuni punane vein on peaaegu tervenisti alla keenud. Püreeri, suru läbi sõela, maitsesta vähese kaneeliga.
3. Aja piim keema. Võta tulelt.
4. Vahusta munakollane ja suhkur. Sega hulka natukene kuuma piima, sega läbi. Vala ülejäänud piima hulka, sega ja kuumuta vesivannil kuni paksenemiseni.
5. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks
6. Sulata želatiin vesivannil.
7. Sega omavahel vahukoor, kirsipüree, želatiin ja muna-piimasegu. Tõsta see korvikestesse. Kaunista kirsilõigu ja mündilehega.

Kodujuustu-maasikavaht röstitud ingverileivaga

8 suupistet
Kodujuustu-maasikavaht:
150 g maasikaid + kaunistamiseks
100 g kodujuustu
75 g valget šokolaadi
80 g 35% rõõska koort
suhkur

Röstitud ingverileib:
60 g musta leiba (ilma koorikuta)
5 g ingverit
20 g suhkrut

Valmistamine:
1. Lõika leival ära koorikud.
2. Röstida leivad ahjus 100 kraadi juures 25 minutit. Tõsta ahju otsa veel kuivama umbes 20. minutiks.
3. Riivi või haki noaga peenikeseks puruks.
4. Ingver koorida ja tükeldada hästi väikesteks kuubikuteks.
5. Röstida pannil leiva puru, suhkur ja ingver.
6. Kodujuust suruda läbi sõela.
7. Püreeri maasikad.
8. Sulata šokolaad.
9. Mikserda kokku kodujuust, šokolaad ja rõõsk koor.
10. Suhkur segada lahti maasikapüreega, sega see ülejäänud segu hulka.
11. Pane suupiste välja pitsidesse: alguses natuke põhja leivasegu siis maasikasegu, leib, maasikasegu, leib ja viimase kihina veel maasikasegu. Kaunista mündilehtede ja maasikatega.

Pähkli-šokolaadi trühvlid

8 suupistet
Trühvlid:
100 g tumedat šokolaadi (ärge kasutaga Bitterit)
50 g 30% rõõska koort
7,5 g võid
25 g sarapuupähkleid
50 g valget/tumedat šokolaadi

Valmistamine:
1. Murra šokolaad väiksemateks tükkideks.
2. Kuumuta koor keemiseni, aga ära keeda. Tõsta tulelt ja sega juurde šokolaaditükid ja või.
3. Sega kuni segu muutub ühtlaseks.
4. Rösti ja koori pähklid. Haki peeneks.
5. Sega pähklid trühvlimassi hulka.
6. Pane mass üheks tunniks külmkappi.
7. Vormi trühvlid.
8. Sulata vesivannil kas valge või tume šokolaad.
9. Veereta trühvleid šokolaadis, et need saaksid ühtlaselt kaetud. Kui katad valge šokolaadiga, pead teist korda veel neid šokolaadis veeretama.
10. Kaunista trühvlid sidruni- või apelsinikoore tükkidega.

Kihiline tarrend


8 suupistet
Punane kiht:
100 g tomateid
50 g maasikaid
80 g punast veini
5 g želatiini
30 g vett
sool, pipar, suhkur

Valge kiht:
100 g 10% kohvikoort
3,5 g želatiini
21 g vett
sool, valge pipar

Šampinjonid:
4 šampinjoni
4 g tilli

Punane kiht:
1. Pane tomatid, maasikad ja vein keema. Keeda neid ilma kaaneta kõrgel kuumusel 10-12 minutit.
2. Vala segu sõelale ja pressi tomatid ja maasikad läbi sõela nii palju kui tuleb.
3. Valmista želatiin ja sega see tomati segu sisse, aga jäta natukene želatiini alles.
4. Maitsesta segu ja vala pitsidesse esimene kiht. Võid teha kihid horisontaalis või panna kuskile najale need seisma, et kihid jääksid diagonaalselt. Tõsta pitsid külmikusse tarduma umbes 15 minutiks või kuniks on tardunud nii palju, et saaks valada peale järgmine kiht.

Valge kiht:
5. Valmista želatiin ja sega see rõõsa koore hulka.
6. Maitsesta soola ja pipraga, aga valge pipraga ole äärmiselt ettevaatlik, et liiga pipraseks ei teeks.
7. Vala valge kiht pitsidesse. Jätka kihtide valamisega kuni on kokku 4 kihti, mõlemast värvist kaks.

Šampinjonid:
8. Lõika šampinjonid pooleks ja prae neid kuumal pannil õlis. Maitsesta tugevalt soola ja pipraga.
9. Kuivata seened õlist.
10. Haki till.
11. Sulata uuesti ülesse želatiin, mis jäi üle punasest kihist ja määri sellega kokku seente ümarad pooled.
12. Veereta seeni hakitud tillis ja tõsta need korraks külmikusse.
13. Pane pitside äärtele seened (lõika jala juures diagonaali väike lõige) ja naudi tillukest suupistet...

Kanafileerull peekoni, basiilikumajoneesi ja porgandipaberiga


8 suupistet
Toorained:
1 kanafilee
kuivatatud ploomid
110 g porgandit
50 g toorsuitsupeekoni
100 g ise tehtud majoneesi
4 g basiilikut
sool, pipar
petersell

Valmistamine:
1. Koori porgandid ja pane need kuuma vette keema. Keena kaane all pehmeks.
2. Kurna vesi ja seejärel püreeri porgandid. Suru igaksjuhuks veel sõelast läbi. Maitsesta püree.
3. Aja pool püreest hästi õhukese kihina silikoonmatile laiali. Küpseta seda 100 kraadi juures kuni 30 minutit. Kontrolli seda aegajalt, et ära ei kõrbeks.
4. Valmista ette kanafilee. Tambi lihahaamriga pind suuremaks, et seda oleks võimalik rulliks keerata.
5. Haki ploomid ribadeks.
6. Maitsesta kanafilee ja aseta ühe otsa poole ritta ploomide rida ja kõrvale kohe porgandipüree rida. Keera kanafilee rulli.
7. Ümber kanafileerulli pane veel peekonid. Tõsta kana ahju nii, et peekoni lahtised otsad oleksid all ja küpseta 180 kraadi juures 12 minutit. Kui ahjust välja võtad tõsta rull natukene kõrvale, et ta tekkinud rasva sees ei jahtuks.
8. Valmista majonees, mille retsepti leiad SIIT. Haki basiilik ja sega see majoneesi hulka.
9. Suupisted tuleb serveerida suupistelusikatel. Pane lusikate otsa natukene majoneesi. Lõika lahti kanarull ja pane igale lusikale üks tükk natukene majoneesi sisse. Pane majoneesi sisse väike peterselli oks ja siis rebi porgandipaberist tükid ja lükka see samuti majoneesi sisse nii, et jääb peterselli najale ilusti seisma.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KK10 köögis   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP